Ateşin keşfiyle başlayan daha konforlu yaşam serüveninde, alevin hareketli ışığı, günümüzde romantizmdeki hakimiyetini sürdürürken, sıcak yüzüyle de mekanları ısıtmaya devam ediyor.

İnsanoğlu, mükemmel ısı ve ışık kaynağı güneşin olmadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda kullanmaya başladı; ısıyı. Ateşin keşfiyle başlayan daha konforlu yaşam serüveninde, alevin hareketli ışığı, günümüzde romantizmdeki hakimiyetini sürdürürken, sıcak yüzüyle de mekanları ısıtmaya devam ediyor. Isıtma alanındaki yeni tasarımlar ve teknolojik gelişmeler ise gerçekten heyecan verici.

Sobanın üstünde pişen kestanelerin eşsiz tadı hala dost sohbetlerinde antlsa da artık günümüzde en fazla kullanılan merkezi ısıtma sisteminin ilk örneklerinden oymalı döküm radyatörler bile yerini çoktan alüminyum ve panel radyatörlere bıraktı. Radyatörler de artık sadece ısıtma elemanı olarak değil, dekorasyonu tamamlayıcı bir unsur olarak kullanılıyor.

İster merkezi, ister kendi ev ya da dairenize yönelik lokal bir ısıtma sistemi kullanın, iyi ve doğru ısıtmanın öncelikli kuralı doğru bir ısı yalıtımı. İkinci kural ise ısıtma elemanının mekanın en soğuk bölgesine (ısı kaybının en çok olduğu bölge) yerleştirilmesidir.

Günümüzde mekanları ısıtmak için kullanılabilecek birçok dekoratif ısıtma sistemi bulunmakta.


RADYATÖRLER

Tercihiniz radyatörden yana ise; öncelikle az yer kaplamasına ve pratik bir şekilde temizlenmesine dikkat etmelisiniz. Bunların yanında, dekorasyonunuzla uyumlu ve şık olmasına veya işlevsel özelliklerine de bakarak tercihlerinizi belirleyebilirsiniz.

Radyatörler dışında ısınmayı tamamlayan bir diğer unsur ise kombi ve kazanlar. Isınma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılayan bu ürünler, geçmiş yıllara oranla çok daha az yer kaplıyor. Kombi ve kazan tercihlerinde ürünlerin teknik özelliklerine, ısıtılacak alana uygun kapasitede olmasına, yakıt tüketimine ve elbette kalitesine dikkat etmek gerekiyor.


ŞÖMİNELER

Eskiden içerisinde ateş yakılarak ısınmayı sağlayan ve ocak gibi çalışan şömineler artık odunlunun yanı sıra doğalgazlı, likit gazlı ve elektrikli de olabiliyor. Yeni nesil şömineler, artık sadece bulundukları odayı değil, diğer odaları da ısıtabilecek teknik güce sahip. Yaşam alanlarının dekorasyonunu görünümleriyle destekleyen şömineler de ısıtma elemanı olarak tercih ediliyor.


Şömine alırken; ürünün ölçülerine, materyaline, türüne, montajına ve kullanım kolaylıklarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor.


YERDEN ISITMA

Uygulandığı mekanlarda ek bir ısı ve ses yalıtımı da sağlayan yerden ısıtma sistemleri, ayrıca mikroorganizmaların kuru zeminde üreyememesi nedeniyle daha sağlıklı bir ortam sağlar. Bu nedenle hastane, kreş gibi mekanlarda özellikle tavsiye edilmektedir.

Bu sistemin enerji tasarrufu, mimari ve uygulama avantajları vardır. Çevreci enerji kaynaklarının kullanımına da imkan verir. Ancak inşası bitmiş alanlarda uygulanması durumunda zaman kaybı ve ek bir maliyet getirmekte. Sistemin uygulamasında, iyi bir teknik hesaplama ve döşeme altında kullanılacak malzemenin kalitesi dikkat edilmesi gereken unsurlardan.

KLİMA

Adı serinliği çağrıştırsa da, dış ortam sıcaklığının -15 derecenin altına düşmediği bölgelerde, iyi bir izolasyon ve mekana uygun seçilmiş, kaliteli ve şık bir ürünle ısınmak mümkün. Ürünün teknik özellikleri, enerji sarfiyatı, servis ve garanti imkanları titizlikle incelenmeli. Klima tercihinde mutlaka doğru bir yönlendirmeye ihtiyaç var.


IŞIKLA ISITMA

Daha çok geniş ve açık mekanların ısıtılmasında kullanılan teknolojik ürünlerdir; infrared ve radyan ısıtıcılar. Elektrik enerjisiyle çalışan bu ısıtıcılar, ısıyı ışıkla taşıyarak, geçtiği havayı ısıtmaksı-zın, öncelikle ortamdaki insan veya objeleri ısıtıyorlar. Hızlı bir ısınma sağladığı için evlerde noktasal ısıtmalarda, hava akımı olan açık ya da geniş alanlarda da genel ısıtma amaçlı kullanılabilir. Bu tip ürünlerde de yüksek kalite ve iyi bir teknik destek gerekli.

TERMAL ÇEVRELEME-KUŞATMA İLE ISITMA

İki farklı şekilde uygulanabilen bu sistemde, ısıtma; elektrik enerjisi ile çalışan ve mekanların zemin ile yan duvarların birleşme noktasına, duvar boyunca bir süpürgelik gibi monte edilen ısıtma panelleriyle veya doğalgaz, mazot vb. enerji kaynakları kullanan ve mekanlarda herhangi bir kalorifer borusu görünmeksizin duvarlara monte edilen, dilediğiniz renkte de olabilen paneller ile yapılabiliyor.

Sistemin en önemli avantajları; Bu sistem ile zeminler ve duvarlar bile sıcacık olurken, duvarların nem barındırmamasıyla daha az ev akarı oluşuyor. Mekanların dekorasyonunda radyatör ve radyatör boruları gibi engelleyici unsurlar ortadan kalkıyor. Ayrıca homojen ısı dağılımı, %25 ısı tasarrufu, hızlı ve kolay montaj avantajları sunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder