Hayatımızın en güzel köşeleri olan biricik yaşam alanlarımız evlerimizi dekore ederken, aslında akla her zaman gelebilecek üç unsurdan yararlanılabilir, renk, desen, doku gibi unsurları evimizin hangi köşesinde ve nasıl kullanacağımızı öğrenebiliriz. Bu üç temel unsuru göz önünde bulundurarak mutfağınızın, salonunuzun, yalak odanızın ve evinizin diğer yaşam alanlarının genel görünümlerini baştan aşağıya değiştirebilirsiniz. Bu tavsiyemizi unutmayın, belki uygulamak islersiniz.

Öncelikle evinizi dekore ederken dikkat edeceğiniz en önemli nokta ışık olmalı, Evinizin tüm yaşam alanlarının dengeli bir biçimde aydınlanabilmesı için gerek gün ışığından gerekse aydınlatmalardan doğru bir şekilde yararlanabilmelisiniz. Evinizin içine giren ışık seviyesi pencerelerin büyüklüğü ile doğru orantılı olduğu kadar evin etrafında bulunan deniz, göl, ağaçlık alan ve binalardan yansıyan ışığın rengi ile de yakından ilgilidir. Mesela şehir merkezinde oturuyor ve gri yansımaların çok fazla olduğu bir bölgedeyseniz, odalarınızın duvarlarına parlak renkler kullanmamayı tercih edin. Çünkü çevreden gelen gri renklerin oluşturduğu yansımalar, parlak renklerde daha da fazla yansımaya yol açar ve oturma odanızda gözünüzü yoran bir parlaklığa sebep olur. Bunu önlemek için evinizi boyarken şehir renkleri olarak addedilen siyah, açık gri, beyaz veya lacivert gibi renklerden yaralanabilirsiniz. Bu renkler gelen parlak ışığı yutacağından evinizin içinde gözü rahatsız etmeyen loş yumuşak ve dengeli bir ışık yaratmış olacaksınız. Diğer yandan şehir merkezinden uzakta kır hayatı yaşayanlar ışığın doğal yansımalarından faydalanarak kendilerine bir renk konsepti oluşturabilir. Fazla aydınlık mekanlar sevenler için, eviniz bol ışık alıyorsa mobilyalarınızda beyaz rengi tercih edebilirsiniz. Böylece çok daha ferah bir ortama sahip olabilirsiniz.

Oturma odalarımız evlerimizin en sık kullanılan yeridir. Yemek alanı, oturma alanı, kitap okuma kösesi, oyun alanı gibi, pek çok farklı aktivıteye hizmet eden bu bölümlerde de doğanın essiz yansımalarını uygulayabilirsiniz, örneğin odanıza bir akvaryum alabilir, akvaryumu koyacağınız yerin etrafını doğal taşlarla dekore edebilirsiniz. Böylelikle doğadan bir canlıyı da evinize konuk etmiş olursunuz. Zeminlerde özellikle ahşap veya taş gibi doğal malzemeleri tercih edebilir, üzerlerine sereceğiniz el dokuması yün halı veya kilimlerle hoş bir kombine yaratmış olursunuz. Eğer doğallığınızdan vazgeçmeyen biri iseniz döşemeliklerde ve perdelerinizde tercihinizi keten, pamuklu kumaşlardan yana kullanabilirsiniz. Tabii döşemeliklerde veya perdelerinizde seçeceğiniz açık renkli veya dokulu kumaşlar, doğadaki çeşitliliği ve canlılığı yansıtmaları açısından iç mekan dekorasyonunda ideal bir seçimdir. Düz renklerden kaçınıp tercihlerinizi biraz daha eğri çizgilerden, karışık desenlerden, kısacası doğallıktan yana kullanırsanız, siz de doğal mükemmelliği keşfetmiş olursunuz.

Bir ev dekore edilirken genellikle birbirini tamamlayan, aynı tonlarda renkler kullanmak zorunda değilsiniz. İşten yorgun olarak geldiğiniz evinizde, her zaman bir rahatlık istersiniz. Bu şekilde dekore edilen evlerde bu rahatlığı bulmak biraz zorlaşır. Birbirine yakın sabit renkler seçmek yerine, farklı renk, desen ve dokulan kombine ederek çok daha huzurlu bir ortam yaratabilmeniz mümkün. Evinizde rahatlığı yakalamanın başlıca unsurlarından biri, biraz salaş, biraz simetrik, biraz asimetrik ve tamamen sıradanlıktan uzak çizgileri bir araya getirmektir. Şeker pembe tonlarında, kenarları doğal taslarla işlenmiş bir ipek perde ve yine şeker pembe rengine yakın tonlarda veya pembeyi tamamlayacak tonlarda, çiçek desenli bir duvar kağıdı evinizi bir kır evine dönüştürmenizde yardımcı olacaktır. Eger kır evi tarzından hoşlanmayanlardansanız, daha geometrik şekillere sahip bir duvar kağıdı, ekose kumaşlı perdeler de size bu konuda yardımcı olabilir.

Benzer şekilde diğer renk tonlarını kendinize tema olarak belirleyebilir, modern tarzdaki renkli tonları, çiçekli, çizgili desenleri karıştırarak evinizde farklı bir hareket sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanında etnik desenli bir halı ile veya dekoratif bir lamba ile içinizdeki ‘özgür çocuğu’ dışarıya çıkarabilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder