Tatilcilerin geride bıraktığı bitki, çiçek ve çimler için yazın akıllı sulama sistemleri çözüm oluyor. Son dönemde piyasaya sunulan su damlatma aparatlarıyla tatile gidenler çiçeklerini komşuya taşımak, anahtarı komşuya bırakmak, çiçekleri leğenlerin içine yerleştirme derdinden kurtuluyor. Otomatik hortum sarma, metal uçlu hortum tabancaları, fıskiyeler, tabanlı fıskiyeler, tekerlekli hortum toplama makineleri tatildeyken kurtarıcı olabilecek bahçe ürünleri arasında. Bazı sistemlerde su damlatma aparatlarıyla da bitkiler sulanabiliyor. Her bitkinin su ihtiyacının farklı olması nedeniyle de çeşitli damlatma aparattarı sayesinde her bitkiye ihtiyacı kadar su verilmesi sağlanıyor.


Botanika Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı, uzun tatiller ya da kısa süreli gezintide bile çiçeklerin bakıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bahçemizi eşe, dosta emanet etmek elbet geleneksel ve doğru bir yöntem ancak teknolojinin geliştiği ve bu gelişimin bahçe sektörüne de yansıdığı bir gerçek. Dolayısıyla sulama, bahçecilik sektöründe çok önemli bir yere sahip” dedi. Şamcı, tatile giden bahçe sahiplerinin bahçelerin de canlı olduğunu unutmaması ve bu dönemde beslenme bakımlarının yapılması gerektiğini söyledi. Şamcı, “Özellikle sulama ve gerekli besin takviyelerine ihtiyacı olan bitkilerin bakımını aksatmamak çok önemli. Yine aynı şekilde, yabani otlar, sıcaklar nedeniyle kuruyan dallar ve yapraklardan da bitki ve çiçeklerimizi kurtarmamız gerekiyor” diye konuştu. Şamcı, yazın sulamanın hız kazanması nedeniyle bahçecilikte sulama ve böcekle mücadele ürünlerinin revaçta olduğunu aktararak, şöyle konuştu: “Bahçelerimizin de canlı olduklarını unutmamak gerekiyor. Bu dönemde beslenme bakımlarının yapılması şart. Özellikle sulama ve gerekli besin takviyelerine ihtiyacı olan bitkilerin bakımını aksatmamak çok önemli. Yine aynı şekilde, yabani otlar, sıcaklar nedeniyle kuruyan dallar ve yapraklardan da bitki ve çiçeklerimizi kurtarmamız gerekiyor.”


Gardena Dost Genel Müdürü Mine Salari Özkaya da, tatile giderken bitkilerin bakımında doğru bilgisayarı, doğrusulama aparatlarıyla kullanmanın önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Ev balkon ve teraslar için sulama başlıkları tercih edilirken, bahçeler için, bahçenin büyüklüğüne ve sulanacak alanın şekline uygun sulama fıskiyesi tercih edilmeli’. Çiçek tarhları için ise terleme hortumları iş görür. Uygun sulama aparatıyla bahçe sahipleri işlerini görebilir. Yalnız yeterli su basıncını göz önünde bulundurmanız şart.”

Besin ve sulama grubunda yer alan bahçe aletlerinin fiyatlan 5-49 TL arasında değişiyor. Fıskiye fiyatlan 20-110 TL, damlama başlıkları 5-10 TL, sulama bilgisayarlan ise 30-350 TL arasında fiyatlarla satılıyor. Tatile gidenlerin sulama bilgisayarlarını ve aparatlarını kullanma yoğunluğu, insanların bu tür ürünleri yeni tanışmış olmalarıyla doğru orantılı olduğuna değinen Özkaya, sektörün insanların bilinçlenmesiyle doğru orantılı olarak her yıl büyüdüğünü kaydetti. Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bahçeli evlerde oturanlar daha çok çim alanlarını sulamak için otomatik sulama sistemi tercih ediyorlar. Apartmanda otur anlarsa iç mekan bitkilerinin sulanabilmesi için damlama sulama sistemini tercih ediyorlar.”

0 yorum:

Yorum Gönder