Aslı “Ferforge” olan Fransızca asıllı kelime, ocakta dövülerek işlenen demir manasındadır. Bugün ferforje imalatını daha ekonomik hale getirmek için birçok yerde hazır motifler kullanılmaktadır. Özellikli bir şeyler isteyenlerin işlerinin bir kısmı veya tamamı yeniden tasarlanarak hazırlanmaktadır. Her ne olursa olsun ferforje tasarımı ve imalatı, emek ve titizlik isteyen bir iştir.



Ferforje’nin Önemi

Demirci bir ulus olma özelliğimizden yola çıkılırsa her kasabada bir demirci ocağı bulunması çok da şaşırılacak bir durum değil. Ayrıca bunun nedeni genelde nal, pulluk, kazma, kürek, kilit ve menteşe yapımı olduğu da aşikar. Geleneksel Anadolu evinin ahşap yapısının ağır demir kaldıramaması nedeniyle, dekoratif pencere, kapı, merdiven, bahçe demirliklerinin ancak cami ya da saray gibi taş binalarda kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle demirlik desenler beton taş binaların ortaya çıkmasına kadar kısıtlı kalmıştır.




Avrupa’daysa halen çok önemli olan ferforje imalatı bir binanın sanatsal, anıtsal yanı olarak değerlendirilmiştir. Bugün ferforje imalatında kullanılan birçok desen, kalıp ve aksesuar; geçen birkaç asırda yaygın bir şekilde taş yapılarda demirlik kullanan ve bu nedenle desen ve aksesuarda zenginleşen Avrupa’dan (İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere) gelmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder